Psikoloji biliminin birçok alt kolu vardır. Bunlar gelişim, sosyal psikoloji, okul psikolojisi, endüstri psikolojisi, klinik psikoloji, adli psikoloji, deneysel psikoloji.
Psikoloji lisans mezunları uzmanlıkla bu alt kolları elde eder. Psikoloji lisans mezunlari bu alt kollarda uzmanlaşarak çalışabilirler.
Gelişim psikologu: anaokulunda çocukların gelişimi üzerine çalışır.
Klinik psikolog: hastanede, klinikte yaşamlarında çeşitli sorunlar yaşayan veya daha ruh sağlıkpı konusunda daha kaliteli yaşamak isteyen insanlara terapi ve danışmanlık hizmeti verirler.
Adli psikolog: adliyede adli vakaları ele alır.
Endüstri psikologu: şirketlerde veya sanayide insanları işe alma ve yerleştirme süreçlerinde çalışır .
Okul psikologu: okulda öğrencilerin sorunları ve gelişimleri ile çalışır.
Deneysel psikolog: laboratuarda hayvanlar üzerine çeşitli deney ve yöntemlere bireylerin duyusal uyaranlara nasıl tepki verdiklerini, dünyayı nasıl algıladıklarını, nasıl öğrenip hatırladıklarını, vb durumları ele alırlar
Psikologlar lisanlarını fen edebiyat fakültesinden ve uzmanlıklarını veya yüksek lisanları sosyal bilimler veya sağlık bilimleri enstitüsünden alırlar. Tıp mezunu ve tıp hekimi değildir. İlaç veremezler. İlaç verenler tıp alanında uzmanlığını psikiyatri de yapmış psikiyatristlerdir.
Uzman klinik psikologlar tavsiye ve öneri makamı değildir. Size kendinizle ve çevrenizle ilgili farkındalıklar kazanmanızı sağlar. Ayrıca başvurma sebebiniz veya hedefiniz doğrultusunda çalışırlar. Çalışırken her uzman psikologun bağlı bulunduğu bir teorik alt yapı ve ekol vardır. Her uzman klinik psikolog bağlı bulunduğu ekolin teknik ve yöntemiyle çalışır.
Uzman klinik psikologdan psikolojik destek almak bir süreçtir. Kısacası belli bir zaman diliminde psikolojik destek sürer.
Bütün bu maddeler ışığında psikolog veya uzman psikolog kimdir biraz tanımış olduk. Umarım bu maddelerle bir nebzede olsa siz halkımızı daha sağlıklı hizmet almada bilinçlendirir ve biz psikologların mesleki değerinin biraz daha anlaşılmasını sağlar.
0533 373 81 23